Hospodářská zvířata a vše kolem nich
Skot
31.03.2011 07:28
odrohování prostřednictvím louhové tyčinky má své zásady. Předně její použití je možné od prvního týdne, pokud je hmatatelná pučnice. Předtím se musí z oblasti pučnice odstranit stříháním chlupy a okolí pod pučnicí potřít vazelínou, aby bylo zabráněno případnému poleptání místa okolo rohu....
—————
24.03.2011 18:53
Holštýnský skot (Černostrakatý skot) patří mezi mléčná plemena skotu velkého tělesného rámce. Zbarvení tohoto plemene je černostrakaté nebo v recesivní formě jsou zvířata červenostrakatého zbarvení. Původně toto plemeno pochází z oblasti Fríska, Holštýnska a oblasti Šlešvicka až po ...
—————
24.03.2011 18:52
Velká pozornost chovatelů skotu je věnována kategoriím telat a produkčních krav. Kategorie jalovic, jež tvoří „spojovací článek“ mezi výše uvedenými věkovými skupinami, je bohužel často na okraji zájmu chovatel. Pravdou však zůstává, že pokud na farmě dobře funguje management odchovu jalovic,...
—————
24.03.2011 18:26
Zevnějšek "Exteriér" zvířete
Jeden pohled na zvíře stačí! A co všechno nám řekne? Všechno, co je na první pohled vidět se nazývá zevnějšek, nebo-li exteriér zvířete. Pravděpodobně první, čeho si každý okamžitě všimne je zbarvení a délka srsti. Zbarvení případně délka srsti jsou mnohdy...
—————
24.03.2011 18:25
K progresivnímu vývoji mléčné žlázy dochází v období puberty a dokončení funkčního vývoje, který je podmínkou zahájení plnohodnotné laktace pro výživu mláděte v době březosti samice. Sekrece mléka mléčnou žlázou začíná těsně před, během nebo těsně po porodu v důsledku změny hladin...
—————
24.03.2011 18:24
Dojení na stání
Dojení na stání – dojení přímo na stání do konví nebo do sběrného potrubí bylo dříve velmi hojně využívané v chovech s vazným ustájením dojnic. Se změnou upřednostňovaných technologií ustájení z vazných, na volné i se zvyšujícím se tlakem na zlepšení efektivnosti práce, se od...
—————
24.03.2011 18:22
Kosti a klouby končetiny
Na konci končetiny má skot dva prsty, které odpovídají prostředníčku a prsteníčku člověka. Každý prst tvoří kost paznehtní doprovázená kostí člunkovou, kost korunková, kost spěnková, ke které se přikládají dvě kosti sezamské.
...
—————
24.03.2011 18:17
Tento článek nebude návodem jak se stát soukromým zemědělcem – chovatelem krav, ale bude zaměřen na nejdůležitější surovinu pro kterou krávy chováme, a to je mléko.
Mléko a mléčné výrobky většinu z nás provází téměř celý životem. A za tuto dobu ho zkonzumujeme docela velké množství. Proto je...